food pairing

Niecodzienne połączenia w kuchni – o food pairingu

Wprawdzie przywykliśmy do tradycyjnych połączeń smaków, nie znaczy to, iż parowanie ze sobą potraw, które pozornie wcale się wykluczają, nie może przynieść interesujących i, co najważniejsze, pysznych rezultatów. Odkrywamy to na każdym kroku. Największe oddziaływanie na nasz smak miało zapewne otworzenie się na obce zwyczaje kulinarne i pojawienie się w sprzedaży niedostępnych dotychczas w Polsce produktów. Dzięki temu choćby zestawienie mięsa z egzotycznych owocami rzadko już szokuje. Ci, którzy rozsmakowali się w takich wyjątkowych fuzjach smakowych w wielu przypadkach inicjują swoje doświadczenia i samodzielnie próbują coraz to dziwniejszych kombinacji. Aby te jednak przyniosły wyczekiwane efekty, powinno się przedtem zaopatrzyć się w odpowiednią wiedzę.

Food pairing – poznaj nowe smaki

Jeżeli pragniemy, aby nasze kulinarne poszukiwania naprawdę stały się źródłem uniesień i umożliwiały odkrycie nowych smakowych doznań, trzeba działać zgodnie z regułami obowiązującymi w dzisiejszej sztuce kulinarnej. Te, rzecz jasna, są wyłącznie wskazówkami, o których trzeba pamiętać, by aromaty wiążą się w zgodną, aczkolwiek nietuzinkową całość. Dobrze uczynimy, jeśli nauczymy się food pairingu. Tą nazwą określa się umiejętność mieszania ze sobą smaków, które w powszechnym mniemaniu uważane są za całkowicie do siebie niepasujące. Wszystkie reguły food pairingu są jednakże wnikliwie przemyślane i poparte głęboką wiedzą z zakresu biochemii, dotyczącą głównie obecności konkretnych substancji w używanych produktach. Food pairing traktuje nie tylko o posiłkach, ale także o napojach (w tym wysokoprocentowych).

Food pairing. Czy każdy może się to opanować?

Do praktykowania food pairingu konieczne są spora wyobraźnia i wyczucie, jednak to nie one okazują się najistotniejsze. W większym stopniu liczy się znajomość zawartości najrozmaitszych substancji w ingredientach potraw, a także tego, jak łączą się one z innymi składnikami. W związku z tym rozsądną decyzją będzie udział w szkoleniu z food pairingu prowadzonym przez profesjonalnego szefa kuchni – tym bardziej, że podzielenie się podstawową wiedzą trwa przeważnie kilkanaście godzin.

Dane:
Warsztat Qulinarny
ul. Okulickiego 51 lokal 282
31-637 Kraków

Mob.: +48 662 311 637, +48 507 771 680
E-mail: [email protected]