Jeśli chcesz zamówić staropolski żurek, koniecznie sprawdź artmankiszonki.pl.
Obecnie rzadko już jemy dwudaniowe obiady. Z powodu stałego pośpiechu, a przez to potrzebę szybkiego najedzenia się, chętnie omijamy zupy na rzecz potraw niegdyś oferowanych przeważnie jako to drugie danie. Niemniej jednak na wskroś polskie zupy, jak np. żurek oraz barszcz biały, będą nam towarzyszyć jeszcze długo. Nawet jeśli samodzielnie przygotowujemy je już tylko sporadycznie, to nieprzerwanie stanowią one stałą pozycje w ofercie restauracji oraz lokalów z rodzimą kuchnią, a także są zwyczajowo stawiane na stołach w czasie spotkań wielkanocnych i bożonarodzeniowych.
Barszcz biały a żurek – Zakwas na bazie mąki pszennej bądź żytniej – który na żurek, a który na barszcz biały?
Jeśli spyta się obywatela polski o białą zupę przyrządzaną na mącznym zakwasie, to z miejsca wymieni on albo barszcz biały albo żurek. Wiele osób nawet nie wie, że to dwa odmienne dania, stosując te nazwy na zmianę. Tymczasem tradycyjnie żurek gotuje się na zakwasie mąki żytniej, barszcz biały natomiast – na zakwasie na mące pszennej. Jednak to nie jedyne, co dzieli te zupy, chociaż należy zdecydowanie zaznaczyć, iż nie ma jednego obowiązującego przepisu na barszcz biały i drugiego na żurek. Gotowanie jest wszak sztuką, a każde danie odzwierciedla osobiste upodobania i doświadczenie kucharza. Co jednak da się wskazać to fakt, iż do barszczu białego zazwyczaj dodaje się więcej grzybów i warzyw. Zabiela się go również tradycyjnie mlekiem, a do jego zakwaszenia zamiast zakwasu mącznego można wykorzystać sok kapusty kiszonej czy z ogórków kwaszonych. Tymczasem z żurkiem temat jest nieco bardziej złożony, gdyż w ramach tej grupy zup można wyróżnić trzy warianty:
– kwaskowaty, zawiesisty żur gotowany przeważnie z pokaźną ilością ząbków czosnku, również na zakwasie z mąki gryczanej i owsianej, serwowany z kartoflami;
– nie za gęsty, lekki żurek, zabielany sowicie śmietaną i przyprawiany pokaźną ilością majeranku, podaje się go na ogół z pieczywem i jajkiem;
– oraz zalewajkę – a więc “chudą” zupę, w której kawałki ziemniaków gotuje się na zakwasie żytnim albo chlebowym.
Zakwas na żurek i barszcz biały? Zrobić samodzielnie czy kupić?
Zrobienie zakwasu na wyliczone powyżej zupy nie jest trudne, chociaż nie zawsze pierwsza próba uwieńczona jest sukcesem. W książkach kulinarnych zamieszczono kilkanaście instrukcji, jak zrobić zakwas, którymi można się posłużyć. Używając jednakże samodzielnie przygotowany zakwas trzeba zaplanować gotowanie zupy z parodniowym wyprzedzeniem. Dlatego też, jeżeli chęć np. na barszcz biały najdzie was niespodzianie, warto kupić gotowy zakwas, który dostępny jest w wygodnych butelkach, wystarczających na ugotowanie posiłku dla całej rodziny. W sklepach z żywnością, zarówno tych online, jak i tradycyjnych, bez trudu dostaniemy zakwasy z mąki żytniej czy pszennej, na bazie których zrobimy aromatyczny biały barszcz i tradycyjny żurek śląski lub staropolski.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]