Więcej szczegółów o eko ogórkach kiszonych.
W zupie, w sałatce warzywnej, na kanapce bądź jako dodatek do dania głównego – ogórki kwaszone w polskiej kuchni podajemy częściej niż pragnęlibyśmy przyznać. I bardzo dobrze, bo kiszone warzywa są tak samo smaczne, co zdrowe.
Ogórki kwaszone – kup gotowe lub ukiś je sam
Ogórki kwaszone to warzywa, które wystawiono na działanie naturalnego procesu fermentacji. Ich przyrządzanie jest stosunkowo łatwe. Wykorzystuje się do tego beczki z drewna albo duże gliniane garnki, w których surowe ogórki razem z przyprawami zalewa się wodą z solą. Następnie stawia się pojemnik na minimum 2 tygodnie w chłodziena tak długo, aż fermentacja mlekowa zakwasi zawartość. Wielbiciele mniej kwaśnych smaków mogą przystąpić do konsumpcji ogórków już po paru dniach – ogórki tego rodzaju określamy „małosolnymi”. W podstawowym recepturze do zalewy wraz z ogórkami dorzuca się koper oraz czosnek, jakkolwiek walory smakowe kwaszonych ogórków można podkręcić również innymi dodatkami, między innymi cząstkami chrzanu, liśćmi czarnej porzeczki bądź gorczycą. Naturalnie nie każdy ma czas czy też dużo miejsca w kuchni, by samodzielnie zrobić takie kiszonki. Nie każdy posiada również piwnicę lub spiżarnię, w której może przetrzymywać przetwory w ogromnych ilościach. Nie znaczy to natomiast, że musimy odmówić sobie jedzenia kiszonych ogórków – zawsze możemy dostać je w markecie na wagę lub w poręcznych opakowaniach, tj. w pojemnikach z uchem czy w woreczkach z folii, które bez trudu zmieszczą się w lodówce.
Jakie witaminy i minerały znajdują się w ogórkach kwaszonych?
Od setek lat wiadomo, że sfermentowane warzywa zbawiennie wpływają na nasz układ pokarmowy. I tak jest faktycznie, ponieważ wraz z kwaszonkami spożywamy pożyteczne bakterie, które pozytywnie wpływają na florę przewodów pokarmowych oraz obniżają ich pH, poprawiając tym samym trawienie. Jednak to nie wszystko! Ogórki kwaszone nie mają wiele kalorii (dostarczają ledwie 12 kilokalorii w 100 g), a zarazem zawierają m.in. witaminę C, K1 i D, witaminy z grupy B, a także niemało składników odżywczych koniecznych do poprawnego funkcjonowania organizmu, to np. żelazo, magnez, wapń, fosfor czy mangan. A co z sokiem z ogórków kwaszonych? Jeżeli nie odpychają kwaśne smaki, nie należy wylewać go po spożyciu kwaszonek, tylko dodać go do zupy ogórkowej lub wypić, ponieważ w trakcie kiszenia witaminy przenikają po części do zalewy. Należy jednakże zaznaczyć, na kiszonki powinny uważać osoby chorujące na nadciśnienie – w kwaszonkach znajduje się wszak spora ilość soli.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]