Dlaczego warto pić sok z kiszonej kapusty i buraków

Jeśli chcesz zamówić sok z kiszonej kapusty, koniecznie wejdź na https://superbutelki.pl/pl/c/Soki/118.

Artykuły fermentowane po okresie zapomnienia powtórnie wróciły do menu Polaków. Do kapusty i buraków dołączają też inne, przedtem mniej znane warzywa i owoce. Kiedy piszemy o zdrowotnych walorach fermentowanej żywności nie można pominąć też napojów takich jak kwas chlebowy, kefir albo wszelkiego typu soki i zakwasy z kwaszonych warzyw. Głównie te ostatnie są godne uwagi – pozwalają łatwo i błyskawicznie wprowadzić do naszego organizmu substancje potrzebne dla jego prawidłowego działania.

Sok z kapusty kiszonej i buraków – co w nich odnajdziemy?

Sok z kapusty kiszonej to napój posiadający w składzie mnóstwo substancji wpływających dobroczynnie na nasze samopoczucie. Kluczowym składnikiem są z całą pewnością bakterie kwasu mlekowego, które odpowiadają za przebieg fermentacji. Sok z buraków, kapusty czy inny kwaszonek to też kopalnia witamin. Na uwagę zasługuje w szczególności duże stężenie witaminy C – zaledwie filiżanka tego napoju dostarcza jej więcej niż pomidor. Soki z kiszonek warto też pić ze względu na obecność witamin z grupy B, witaminy P i K, a także znaczne stężenie soli mineralnych.

Czemu warto spożywać sok z kiszonej kapusty?

Sok z kiszonych kapusty, ogórków i buraków, z uwagi na zawartość bakterii kwasu mlekowego pożytecznie wpływa na naszą odporność oraz pracę układu pokarmowego. Na dodatek liczne witaminy poprawiają funkcjonowanie układu nerwowego, zmniejszają objawy szkorbutu, cukrzycy i depresji, a także pomagają walczyć z osłabieniem psychicznym i fizycznym. Po kwaszonki winny poza tym sięgnąć osoby zmagające się z chorobami układu pokarmowego, takimi jak np. wrzody żołądka czy niestrawność. Działają one także osłonowo podczas leczenia antybiotykami i wzmacniają apetyt.

Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice

Mob.: +48 669-997-776
E-mail: [email protected]