Szukasz domowych przetworów z warzyw? Skieruj się tu.
Warzywa kiszone są tak silnie zakorzenione w tradycyjnej kuchni polskiej, że uważamy, iż jest to wyłącznie słowiański smakołyk, z rzadka wykorzystywany w innych regionach świata. Tymczasem kiszone przetwory warzywne popularne są nie tylko na terenie Europy, ale też w Ameryce Północnej i Południowej oraz w Azji.
Z jakiego powodu kiszone przetwory z warzyw cieszą się popularnością?
Historycy potwierdzili, że metoda zabezpieczenia pożywienia przez ich przechowywanie w roztworze octu, w soli albo w solance, stosowana jest przez ludzi od ponad czterech tysiącleci. Ta metoda prawdopodobnie nie pochodzi nawet z Europy, a z terytoriów antycznej Mezopotamii. Pożywienie, które poddaje się fermentacji z pomocą bakterii kwasu mlekowego nie psuje się, bowiem niska kwasowość roztworu, w którym jest ono zanurzone, utrudnia rozmnażanie się bakterii powodujących gnicie. Paręset lat temu był to perfekcyjny sposób, aby wydłużyć okres zdatności do konsumpcji warzyw, mięsa i ryb nawet o kilkadziesiąt tygodni. W wyniku tego przyjął się obyczaj produkowania m.in. kiszonych przetworów z warzyw z myślą o miesiącach zimowych. Kiszone przetwory od zawsze słyną z aspektów prozdrowotnych, co rzecz jasna nie jest przesadzone. Mają one np. mnóstwo witaminy C, dlatego więc marynarze statków, które miały w magazynie kwaszonki, rzadziej cierpieli z powodu cyngi. Ciekawostką jest, iż w języku polskim kwaszone przetwory warzywne nazywa się na co dzień “kiszonkami”, tymczasem kiszonka to… karma objętościowa dla zwierząt np z owoców dyni lub koniczyny czerwonej.
W innych państwach kwaszonki smakują odmiennie
Najbardziej znanym kwaszonym warzywem jest ogórek, rozpoznawany de facto na całym świecie, także w Kanadzie oraz w USA, gdzie ten wariant przetworów warzywnych nie jest nadmiernie popularna. Jednakże ogórki kiszone są tam prawdopodobnie najbardziej lubianym składnikiem sandwiczy, hot-dogów i hamburgerów. W naszym kraju obok ogórka, równie popularne są kwaszone buraki i kapusta, które wykorzystuje się do przygotowania surówek oraz zup. Lecz nie tylko te warzywa da się kisić. W pozostałych krajach świata kisi się m.in. brokuły, pomidory, a także owoce (np. truskawki), a czasem nawet ryby.
Solanka i ocet zmieniają smak oraz teksturę warzyw, dając im kwasowość i chrupkość. Kwaszonki nie tylko warzywne, z biegiem lat stały się podstawą bądź znaczącym dodatkiem do tysięcy dań narodowych. Trzeba pamiętać, iż smak kiszonek różnić się w oddalonych od siebie krajach świata, bo jest on zależny od dodatków do zalewy, których używa się w procesie kwaszenia. W efekcie ogórek wyprodukowany podług standardowego polskiego przepisu, będzie smakował odmiennie niż ten wyprodukowany np. w Japonii.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością sp. k.
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669 997 776
E-mail:
[email protected]