Jeśli chcesz kupić sól himalajską różową, koniecznie sprawdź superbutelki.pl.
Składnikiem niezbędnym do prawidłowego funkcjonowania ludzkiego organizmu jest sól. Jakie własności posiada sól kłodawska oraz różowa sól himalajska? Czemu należy wykorzystywać je w kuchni?
Sól himalajska – jakie minerały zawiera?
Sól kuchenna to jedna z najistotniejszych przypraw, która znakomicie podbija smak potraw. Pomimo, iż nadmierne wykorzystanie soli ma niepożądany wpływ na nasze samopoczucie, to jej odpowiednie dawki (w granicach 6 g dziennie) są niezbędne dla poprawnego działania organizmu człowieka. Sól zaopatruje nas bowiem w sód, to jest w pierwiastek odpowiadający za utrzymanie poprawnego ciśnienia we krwi i gospodarkę wodną. Jednym z najzdrowszych typów soli jest różowa sól himalajska pochodząca ze złóż mających ok. 250 mln lat. Produkt ten mieści w sobie mnóstwo potrzebnych pierwiastków oraz minerałów, m.in. selen, wapń czy cynk, a równocześnie jest pozbawiony chorobotwórczych komponentów i zanieczyszczeń, takich jak trujące metale ciężkie. Sól himalajska doskonale podkreśla smak potraw i jest dostępna zarówno w formie dużych, jak i niewielkich kryształków.
Sól kłodawska niejodowana – używana nie tylko w przemyśle spożywczym
Sól kłodawska niejodowana z kolei to składnik o dużym stopniu czystości – posiada ok. 97% NaCl i stanowi świetny do domowych kiszonek. Jest wartościowym źródłem cynku, wapnia czy magnezu, czyli składników potrzebnych do zachowania pełni wigoru. Sól kłodawska czerpana jest w kopalni soli Kłodawa w Wielkopolsce. Nie poddaje jej się ługowaniu, toteż nie traci swoich cech i jest bez problemu przyswajana przez organizm. Sól kłodawska jest szeroko stosowana nie tylko w branży spożywczej, ale również sektorze przemysłowym, chemicznym oraz w lecznictwie, rolnictwie i kosmetyce.
Dane:
"ARTMAN" spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Niedomicka 47
33-132 Niedomice
Mob.: +48 669-997-776
E-mail:
[email protected]